fbpx

„Doamna Administrator” si apometrele radio in 2022

Ca administrator de imobile am intampinat toate  problemele  privind diferentele mari de apa, cca 500mc/luna la 460 apartamente,  pe care le inregistram luna de luna, desi  timp de 5 ani am citit personal apometrele  din locuinte si apometrul de bransament al fiecarei scari de 20 de apartamente.

Dar la citirea fizica a apometrelor nu se puteau depista fraudele pe care cei “priceputi” le faceau si cu mare indrazneala ma invitau sa le citesc ceasul si imi explicau cum ei fac economie si de aceea au un consum lunar de 1mc/persoana.

“Economia” pe care o faceau se concretiza in colectat apa in cada, “ de la spalatul rufelor sau de la baie”, pe care in mod constiincios o foloseau la toaleta. Pot eu ca administrator sa contrazic proprietarul econom nevoit sa faca economie  datorita veniturilor mici pe care le are???

“Economia” sau consumul redus se realiza si prin alte metode si am sa vi le expun aici:

  1. Desigilat apometru (acel fir de plumb) si montarea apometrului in sens invers. Intoarcerea apometrului inaintea citirii anuntate si resigilarea, dupa caz, daca nu “a ruginit intre timp si de aceea este nesigilat”. Numai ca uneori proprietarul “econom” uita sa isi noteze indexul si lasa contoarul sa funtioneze prea mult in sens invers si nu mai batea cu evidenta administratorului.

O varianta mai galagioasa in acest scenariu este aspiratorul care ajuta la nevoie revenirea la un index mai “decent” a apometrului in cauza.

  • Demontarea numaratorului dupa apometru, oficial in procesul verbal al firmei de verificare metrologica se numeste “inel rupt”. Asa numaratorul sta decor pe servanta  3 din 4 saptamani (durata relativa, in functie de numarul de persoane din locuinta) si se monteaza cu putin super glue inainte de venirea anuntata pentru citire a administratorului, sa mai inregistreze si el dragutul, economia pe care familia respectiva e nevoita sa o faca.
  • Faimosul magnet- aplicat strategic pe contoarul oricum vechi si obosit, incarcat de piatra si rugina.  Din aceeasi categorie ajutatoare face parte si bunul varf de ac, montat strategic in rotita numaratorului, sa nu mai alerge asa, ca poate oboseste bietul.

Lipsa proprietarului de la domiciliu era o alta strategie pentru a nu se citi apometru de care administrator si astfel se lasa un bilet pe usa cu indexul autocitit, de multe ori estimat ca e greu sa te tot bagi in ghena sa citesti, si dai asa aproximativ ca in luna …..decembrie anul trecut.

In lipsa acestui index autocitit, se punea un index estimativ  sa avem totusi un consum, cu care ulterior aveam probleme, tot eu ca administrator, ca a fost prea mare, ca nu a consumat atat.

Problemele au fost mai mari cand in disperarea provocata de diferente si de 50mc la 20 de apartamente s-a luat decizia de adunarea generala  ca indexul estimativ sa fie calculat pausal (7 mc x numarul de persone) si considerat pedeapsa pentru nedeclararea apei, deci sa nu se recalculeze luna urmatoare. Si cine era vinovat pentru asta? Asociatia, administratorul.

Asa ca am inceput cautarile pentru montarea contoarelor cu citire de la distanta in anul 2017. Decizia a fost foarte buna. Au fost montate in toate apartamentele  acelasi tip de apometru cu citire radio clasa de precizie C, aceeasi clasa cu apometrul  de bransament al Companiei Apa.

Citirea se face in acelasi timp in toate apartamentele impreuna cu bransamentul pe care il declaram firmei pentru facturare.

Dar toate acele “economii” de care v-am vorbit anterior au inceput sa-si arate adevarata fata inca din momentul montajului, unde odata cu demontarea apometrului firma ISM a intocmit un proces verbal de punere in functiune si sigilare, iar la rubrica observatii au notat observatii: nesigilat, inel rupt, apometru cu numaratorul lipit cu prenadez sau banda izoliera, contoar blocat, instalatie pentru centrala montata pe coloana de apa calda, de la care era debransat, etc. De asemenea, la montare au verificat instalatia sa nu fie instalatii by-pass inainte de contoar, aici avand multe zvonuri ca ”vecinul sigur are WC sau masina de spalat inainte de contoar”.

Sigilarea apometrului se face cu sigiliu unic, deci orice desigilare constatata si neanuntata asociatiei a fost intentionata si reprezinta o problema.

Ulterior beneficiile acestor apometre nu au intarziat sa apara. Apometru montat luni la citirea de  vineri da mesaj de “ MAGNET” aplicat cu ziua de joi, explicatia fenomenului: “vinovata-boxa din baie”

Altcineva i-a deschis modului, in speranta ca functioneaza ca si cu vechiul numerator, dar mesajul OPEN si culoarea galbena l-a dat in vileag, la citirea din fata blocului.

Curgerea continua, un alt mesaj intalnit, rezulta din lasarea firicelului de apa sa curga in cada pentru a avea apa pentru toaleta. Acelasi mesaj este dat si de flotorul care nu inchide bine bazinul de wc si care pe vechiul contoar nu era inregistrat fie datorita clasei de precizie inferioara ( A sau B) fie datorita apometrului vechi si blocat.

Bineinteles ca in decursul celor 2 ani si 8 luni de cand le avem montate am avut mai multi magneti  din dotare montati pe apometru, apometre deschise si intoarse, pentru ca obiceiul urat de a “ciupi” de la ceilati nu dispare asa usor.

Precizes ca apometrele inlocuite acum 2 ani si 8 luni era de clasa de precizie A si in cel mai bun caz B aveau durata de viata depasita , fiind montate in urma cu 15-18 ani. Ce pretentie mai avem de la ele sa inregistreze eficient.

Raportul de citiri lunar  mentioneaza si aceste alarme, dar si curgerea continua pe care o anuntam proprietarului, iar acesta de buna credinta isi repara.

In concluzie, montarea acestor apometre, clasa C de precizie, a fost o decizie inteleapta, eliminand diferentele enorme din fiecare luna, acum diferenta pe aceeasi asociatie fiind sub 40 mc/460 apartamente, unele scari avand chiar 0mc diferenta. Oamenii nu mai au grija citirilor si suspiciunile intre proprietari au disparut.  Fiecare isi face ecomania proprie dupa cum crede de cuvinta, dar nu pe socoteala vecinilor.                    

                   Doamna Cornelia V. – Administrator Asociatie 460 apartamente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.